8 consells que has coneixer sobre l’alimentacio gat

May 19, 2023 Salut

 

1. Els gats són animals carnívors

Són felins i, de la mateixa manera que un tigre o un lleó, principalment s’alimenten de carn. És per això que els pinsos adequats porten un percentatge majoritari de carn de vaca, porc, pollastre … o peix.
No hem de confiar en aquells pinsos en els quals trobem que el percentatge de cereals o altres components vegetals superen al de carn o peix, ja que no estarem oferint al nostre gat una dieta adequada a la seva espècie. En qualsevol cas, les etiquetes a vegades juguen una mica amb el màrqueting d’ingredients als pinsos i és important saber com llegir les etiquetes dels aliments i com triar el pinso del teu gat.
Per tant, sempre val la pena conèixer com llegir l’etiqueta d’un pinso per a posteriorment poder prendre decisions adequades.

2. Els gats es purguen

Tot i el que hem comentat en el punt 1, no és estrany veure que un gat ens mossega les plantes o menja alguna cosa d’herba del nostre jardí amb certa freqüència. Podem estar segurs que no s’ha tornat vegetarià de sobte. Aquest fet, que pot semblar estrany, tenint en compte que les seves preferències són carnívores, es deu al fet que els gats utilitzen les plantes per purgar-se.
Els gats no digereixen bé certs aliments i a més, per les seves costums higièniques de netejar-se amb la llengua de forma constant, se’ls acumulen boles de pèl a l’estómac que s’han d’eliminar, per això necessiten purgar-se per facilitar la seva digestió.
Hi ha plantes que són tòxiques per a ells: Crisantems, Eucaliptus, Heura, Hortènsia, Jacinto, Llorer, Lliri, Marihuana, Narcís o Tulipa, entre d’altres.

3. Els gats mengen pinso i menjar humit

No hem d’escollir entre un o una altra, sinó que l’ideal és que el nostre gat mengi amb freqüència de les dues.
Per regla general, els pinsos solen ser més nutritius per als nostres gats, però si tens una casa ja hauràs comprovat que normalment prefereixen el menjar humit i el prefereixen davant del pinso.
El millor és que combinem les dues, però sempre tinguem el seu bol de menjar farcit de pinso i no de menjar humit (que s’espatlla abans i a més, no és tan nutritiu com el pinso).
El menjar per a gats que ofereixen les marques comercials sol estar molt ben equilibrada. Hi ha bones marques en que podem confiar perquè el nostre gat es mantingui saludable, àgil i fort.
A la nostra botiga podeu trobar marques d’alta qualitat com són: Royal Canin, Arion, Pro Pla, Advance, Hill ‘s, La Trufa, Acana, Orijen, Taste of the Wild, Gosbi, True Instinct, Brit, Naturea, Trainer, Virbac i molts més.
Tots ells, tant els pinsos com el menjar humit, són aliments complets en nutrients, pensats per a proporcionar al teu gat una salut de ferro.
Hem d’evitar accedir-nos en quantitats de «xuxeries» o snacks, ja que moltes vegades els gats esperaran que se’ls administri la llaminadura i intentaran no menjar-se el pinso. Seguint amb el que hem comentat anteriorment, hem de saber interpretar al nostre gat i alhora hem de fer que consumeixi les dosis recomanades diàries.

4. Els gats no han de menjar dolç

La majoria de gats no mostra cap interès pel dolç perquè les seves papil·les gustatives no estan preparades per notar aquest gustperò en un moment donat poden menjar-ne sense que ens adonem.
La nostra obligació és vetllar per la seva salut i evitar com sigui que el nostre gat mengi aliments amb alt contingut en sucres, ja que poden causar danys en l’organisme. Mai posis al seu abast (i tingues en compte que d’un salt pot pujar a gairebé qualsevol lloc) xocolata, galetes, pastissos, llaminadures, brioixeria, etc.
Guarda bé tots els dolços (i en general tot el menjar) en llocs a on no tingui accés.

5. Els gats mengen quan els ve de gust

Els gats no són com els gossos, hem de tenir-ho molt clar.
Els seus costums són diferents i per això no hem de posar-los menjar només a certes hores del dia, sinó que el millor és que sempre tinguem el seu bol ple de pinso.
Tot i que els gossos solen menjar amb ànsia tot el que els posem, els gats per contra saben administrar bé el menjar i ingereixen només allò que consideren necessari. Intenta que el menjar sempre estigui al mateix lloc, perquè els gats no porten bé els canvis i s’estressen amb freqüència si els canvien els costums.
El teu gat és dels que fan molts viatges al bol de pinso per menjar només un parell o tres de gans? Doncs que disposi de pinso tot el dia! Si pel contrari el teu gat s’engreixa amb facilitat, peruquè es menja tot el que l’hi posem, hem de dosificar bé l’aliment i posar només les quantitats diàries que necessita.

6. Els gats beuen aigua

Alguna gent pensa que els gats adoren la llet, però la veritat és que la llet només és adequada per als cadells en edat lactant, com els humans.
Pel que al nostre gat hem de posar-li un bol ple d’aigua fresca i neta (que haurem de canviar amb freqüència).

7. Els gats mengen diferent segons la seva edat

Fins a les 40 setmanes aproximadament, el nostre gat és considerat un gat jove i per tant haurà de menjar pinso per gat Junior (o Kitten) adequat per a ell.
A partir de l’any d’edat i fins als 6 anys aproximadament considerem que un gat és adult, i a partir dels 7 anys considerem que el gat és ancià, de manera que podrem començar a donar-li menjar específic de gat Sènior.

8. Els gats poden necessitar menjar específic si tenen molèsties o malalties

El primer en aquests casos és que sigui el veterinari qui faci el diagnòstic i t’aconselli sobre quin pinso ha de menjar el teu gat.
Sobretot en la vellesa, els gats poden patir trastorns gastrointestinals, cardíacs, etc., i poden necessitar un pinso específic que l’ajudi amb el seu estat de salut.
Pel que si el comportament del teu gat canvia de forma radical o notes que orina fora del seu sorral, vomita amb freqüència o qualsevol altre símptomaporta’l immediatament a un veterinari perquè l’examinin experts.